A hétvégén, Túrkevén idén harmadik alkalommal rendezik meg a Kevi Böllértalálkozót. Most jogos a kérdés, hogy mit keres ez a hír egy ralis oldalon?
Az ok egyszerű: néhányan a magyar OB élmezőnyéből csapatot alkotva meghívást kaptak a rendezvényre. A teljes névsor: Benics Kálmi, Csökő Zoli, Eiles Tibi, Herczig Norbi, Kazár Miki, Őry Tamás, Spici, Turán Frici és DuEn.
Először Benics Kálmit, a dolog ötletgazdáját kérdeztem:
- Túrkevén lesz ez a Fesztivál, arra megyünk ezen a héten szombaton. Egy gyerekkori barátom rendezi, és ő vetette fel az ötletet, hogy mi lenne, ha összehoznék egy csapatot. Így is lett: Friciékkel, Spiciékkel, Herczig Norbiékkal és DuEnnel elmegyünk és disznót vágunk.:)
- Mit fogtok lent csinálni? Miből áll egy Böllértalálkozó?
- Fogalmam sincs, mert még én sem voltam, ez lesz az első. Elvileg kapunk ajándékba egy disznót, amit le kell vágnunk, és fel kell dolgoznunk. Nagyon remélem, hogy kapunk hozzá segítséget, mert a csapatból senki nem ért hozzá - szerintem azt sem tudnánk, melyik oldalról kezdjünk hozzá. Megígérték, hogy lesz velünk egy komoly szakember, aki majd segít nekünk.
- De azért gondolom, láttatok már disznóvágást…
- Többé-kevésbé igen, bár, ha láttunk is, azt is csak a kolbász-, és hagymás vér evés oldaláról. Mást szerintem nem csinált egyikünk sem.
- Te egyébként mennyire szereted ezeket a disznó-árukat?
- Nagyon szeretem, bár volt, mikor disznótoron nagyon beettem, ráadásul nyersen... Akkor mondták, hogy nem nagyon kéne erőltetnem, mert veszélyes. De nem lett bajom, így mondhatom, hogy szeretem őket.
- Utánanéztél, hogy mit kell a kolbászba tenni, hogy kolbász legyen?
- Nem, fogalmam sincs. Majd ott mondják.:)
- A disznóvágás szoros velejárója a pálinka. Az legalább lesz?
- Remélem...:)
Benics Kálmi nem tűnt magabiztosnak a disznó vágását illetően, gondoltam felhívom a pilótákat, hátha majd ők... Először Spicit értem el.
- Azt hallottam, hogy te is mész disznót vágni a hétvégén...
- Igen, állítólag megyek.:)
- Voltál már valaha?
- Gyerekkoromban igen.
- De akkor nem vágtad, csak nézted...
- Így van.
- Oké, akkor mit tudsz a disznóvágásról? Tudod például, hogy mi kell a kolbászba?
- Mint műkedvelő igen, de csinálni még sosem csináltam.
- Hogy lesz akkor ebből kolbász...?
- Valami szakértő mindenképpen fog kelleni, mert a csapatból talán senki nem ért hozzá annyira, hogy menjen fejből... De jó buli lesz, az biztos, hogy tulajdonképpen ez a célja.
- Melyik a kedvenc részed a disznóból - mármint a feldolgozás után?
- A hurka-kolbász-szalonna, pásztoroknak jó volna...:) Nem tudom. Mindegyik.
- Nem sajnálod megölni a disznót?
- De, reménykedem, hogy már halott lesz, mire mi odaérünk...:) A megölésén biztos nem szeretnék részt venni, azt nem szeretem - már gyerekkoromban sem bírtam...
- ...és a hagymás vér...?
- ööö...
- Tehát az sem annyira...:)
- ..igen.:) Inkább a későbbi dolgokat kedvelem.
Ezek szerint Spici sem fogja levágni a malacot.
Talán akkor Turán Frici...?
- Te is mész disznót vágni... Mit tudsz róla?
- Nem túl sokat.:) Voltam már vágáson, de ennyi. De ez alapvetően egy buli lesz, kicsit összehozza a társaságot, ezért jött létre ez a csapat - és körülbelül ennyit is várok tőle.
- Mit szeretsz legjobban a disznóból készült ételek közül?
- A hagymás vért semmiképpen, én inkább a kolbászra szavaznék.
- Aktívan belekapcsolódsz majd a vágásba, vagy csak nézni akarod?
- Majd meglátjuk, mi lesz a helyzet ott. De szerintem mindegyikünk kiveszi majd a részét a dologból - ha már egyszer kaptunk egy ilyen lehetőséget, vagy egy felkérést, akkor miért ne éljünk vele?
- Spici azt mondta, nem szívesen lenne jelen magánál a vágásnál, szívesebben látná holtan a disznót. Te hogy vagy vele?
- Azt én sem. Talán erre nem is lesz alkalmunk, mert ha jól tudom, egy fél malacot kapunk csak, de ha egész is lesz, biztos, hogy nem ott fog szaladgálni, és nekünk kell majd ezt a problémát megoldani. Ha ez lenne, tőlem nyugodtan életben maradhat az a malac...:)
Oké, se Spici, se Frici. Ha mégis él a malac, ki fogja megölni? Jó, tudom, az állatvédők most megköveznek, de a disznóvágás sajnos ezzel jár. Herczig Norbi az utolsó reményem, őt is megkérdeztem.
- Voltál már valaha disznóvágáson?
- Gyerekkoromban nagyon sokszor, mindkét nagyszülőmnél ez bevett szokás volt - évente megéltem vagy 4-5 disznóvágást. De azon kívül, hogy egy nagyobb leveses kanál kristálycukrot megöntöztek egy kis pálinkával, és a szánkba dugták, hogy azt szopogassuk, mert akkor egész nap nem volt velünk baj - na, ezen kívül sok részem nem volt benne.:) Így nem is lettem a bolondja. Tudom a menetét, de soha, aktívan még nem vettem részt benne. Egyszerűen alkalmatlan lennék rá, hogy megszúrjak bármit is, bárkit is, állatot sem, pedig tudom, hogy ez a dolog rendje, de nekem nem menne. A szagok sem jönnek be - tudom, hogy egy kicsit piperkőc vagyok a disznóvágáshoz, de ettől függetlenül nagyon jó ötletnek tartom, hogy Benics Kálmi kollégánk kitalálta, és megszervezte ezt. Így nyitni egy idényt az nem rossz. Azok a csapattagok, navigátorok, pilóták, akik itt lesznek, ők kicsit megfelelhetnek az autósportos társadalmi szerepüknek is, mert a „fejétől bűzlik a hal” elven haladva, ha azt látja mindenki, hogy az élmezőny néhány pilótája, csapata barátságban vannak egymással, még, ha a pályán ellenfelek is, akkor azt gondolom, hogy ez csak egy jó idény lehet.
- Azt mondd meg, hogy a termékeit szereted-e a disznóvágásnak?
- Nem... Ami ott van, azt nem. Ha füstölődik egy kicsit, akkor a sonkát azt szeretem, az lehet jó. Még a kolbász és a hurka is jó lehet sütve, de abban bízom, hogy ahol disznó van, ott akad egy baromfiudvar is - én majd keresek egy csirkét, fejbe kólintom, és nyársra verem...:)
- Akkor te mit fogsz csinálni? Csak állsz a söntésben, és pálinkázva nézed a többieket?:)
- Elengedhetetlen a pálinka, így, ha módjával is, de biztos lesz az is.:) De most már én is kíváncsi vagyok, hogy hogy tudjuk majd kivitelezni ezt a dolgot - bízom a Kálmi által említett szakemberben, mert ha rajtunk múlik, szerintem az ólból sem tudnánk kihozni a disznót...:)
Helyesbítenék: ebben a körben DuEn az utolsó reményem. Amikor megbeszéltük, hogy utánanézek a dolognak, megígérte, hogy ő is idefűzi a gondolatait, így én is kíváncsian várom: ő vajon hajlandó-e megszúrni a disznót, vagy megtölteni a kolbászt...
De előtte még egy gondolat, amit egy lexikonban olvastam a disznóvágásról: "A közösségben végzett munka ünnep is a közösség számára." Legyen ünnep ez a disznóvágás ne csak a fiúknak, hanem nekünk is - és a képeket már most nagyon várom…!:)
- Tehát, DuEn...?
- Ööööö… Gyerekkoromban a nagyiéknál részt vettem sok disznóvágáson. Sőőt, amikor már kicsit nagyobb voltam, akkor én töltöttem a kolbászt.
- Várj, nem a kolbásszal kezdődik.
Mit tudnál kezdeni a visítozó, futkározó malaccal?
- Futkározni fog?? Kálmi úgy harangozta be, hogy bemegyünk a helyi henteshez és kiválasztjuk a fél disznót… Akkor ezt még egyeztetni kell. Gyilkosságról nem volt szó!
- Értesz a feldolgozáshoz?
- Semmihez nem értek… Imádom a húsárukat, régebben húst ettem hússal, de hogy pontosan mi miből készül, azt nem tudom. De sok mindennel vagyok így az életben :) Pl. autót is tudok vezetni, mégsem tudom, hogy mi hajtja.
- A többiek is hasonlóan nyilatkoztak eddig. Mármint a húsfeldolgozással kapcsolatban…
- Azt hiszem ez az egész történet nem arról szól, hogy mi fogjuk a legfinomabb kolbászt tölteni szombaton. Egy jó buli lesz, aztán csak van a közelben valami TECSÓ, vagy ÓCHEAN és ott majd veszünk húsokat, amire otthon mondhatjuk, hogy ez a kóstoló...
Várunk mindenkit, aki tud segíteni, vagy nem tud, de szeretné jól érezni magát, hogy jöjjön el szombaton Túrkevére. Szerintem olyan pózokban fogja látni a kedvenc versenyzőit, ahogy ritkán… :)